Uitgebreid interview Luchtvaartnieuws Magazine met Michel van Ierland, Managing Partner NL.

SCHIPHOL – Michel van Ierland is managing partner van consultantbureau Unified International, dat kantoren heeft in Nederland en Dubai. Tot maart dit jaar reisde hij bijna wekelijks voor zakelijke doeleinden, momenteel liggen zijn zakenreizen op een laag pitje. Hij verwacht dat daar begin 2021 weer verandering in komt.

Wat doet Unified International precies?
“We houden ons bezig met high-end consultancy voor de aerospace en defensie industrie. Vanwege de erfenis van Fokker is er nog steeds sprake van een  hoogwaardige infrastructuur en kennis in Nederland, bijvoorbeeld bij het NLR en de Tu Delft. We kunnen op dat gebied echt wel wat. Tot onze doelgroep behoren vooral MKB-bedrijven die in de opschaalfase zitten. Wij proberen bijvoorbeeld hun proposities bij grotere partijen of Defensie aan boord te brengen, naast het feit dat we High Tech- bedrijven of regio’s ondersteunen bij de groei. We werken met een team van acht personen.”

Om wat voor projecten gaat het?
“We hebben net de aanbesteding van de Kustwachtvliegtuigen afgerond. Dat aanbestedingstraject  hebben wij voor JetSupport op Schiphol-Oost inhoudelijk ingevuld. Onze expertise zit vooral in de vliegoperatie en hoe zo’n militaire aanbesteding verloopt. Daarnaast zijn wij bezig om Technology Park Ypenburg Den Haag een boost te geven en te ontwikkelen tot een ‘Regional High-Tech Hub’ voor scale-up maakbedrijven.”

Wat doen jullie in de Verenigde Arabische Emiraten?
“Daar zitten we meer aan de vliegoperatie-kant. Dan gaat het bijvoorbeeld om het ondersteunen van events, zoals de Red Bull Air Race. Voor de lokale wielerronde hebben we alles geregeld wat er in de lucht gebeurt, zoals het filmen en het overvliegverkeer. Ook ondersteunen wij de lokale overheid rond de Expo, die nu eind 2021 plaatsvindt. En we houden ons bezig met Urban Air Mobility, dat in de steden daar sterk in opkomst is. We onderhouden daarvoor nauwe banden met de lokale overheid en de luchtvaartautoriteit. We zijn ook actief in andere golfstaten, zoals Oman en Saoedi-Arabië.”

Reist u vooral naar de Emiraten?
“Ja, ik reis regelmatig naar ons kantoor daar om zaken met elkaar af te stemmen. Afhankelijk van de klanten die we in Nederland hebben reis ik verder ook naar bestemmingen binnen Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuidoost-Azië. Waar de markt ons heen trekt gaan wij naartoe.”

Heeft de coronacrisis veel impact op jullie activiteiten?
“In de Golfregio werden evenementen eerst afgelast, maar dat is weer aan verbeteren. In Nederland is het effect minder merkbaar. De projecten als Technology Park Ypenburg zijn voor de langere termijn en gaan gewoon door. Hetzelfde geldt voor de aanbestedingen met Defensie.”

In hoeverre heeft de coronacrisis uw zakenreisfrequentie beïnvloed?
“Toevallig heb ik twee weken geleden voor mijn eerste reis sinds maart mogen maken. Het was naar een bestemming binnen Europa, met KLM. Voor de coronacrisis reisde ik veel vaker; ik was echt een frequent traveler. Er was een tijd dat ik Platinum was bij KLM en Gold bij Emirates.  Mijn collega’s binnen Unified hebben de afgelopen periode overigens nog wel behoorlijk vaak gevlogen.”

Hoe beviel het om te vliegen in het coronatijdperk?
“Ik vond dat de crew behoorlijk gewend was geraakt aan de nieuwe situatie en er professioneel mee om ging. Maar als ik de verhalen van mijn collega’s hoor lijkt er nog niet sprake te zijn van een standaardisatie tussen de verschillende airlines, iets waar de sector normaal sterk in is. Een collega merkte bijvoorbeeld dat KLM en Transavia allebei andere regels hanteerden, terwijl het om hetzelfde bedrijf gaat. De ICAO, EASA en FAA kunnen nog wel een slag maken om die standaardisatie verder door te voeren. Dan is het voor de passagiers duidelijk en kan er geen onnodige discussie aan boord ontstaan.”

Lees het volledige artikel in de november-uitgave van Luchtvaartnieuws Magazine. Bestel een los exemplaar of neem een aantrekkelijk abonnement.